جعبه مقوایی از پیچیدهترین و حساسترین پروژههایی هستند که ممکن است به یک چاپخانه ارجاع داده شود. در این مسئله راهکارهایی برای افزایش کیفیت چاپ جعبه مقوایی از جمله مواردی است که چاپخانه جعبه باید در نظر داشته باشد.
همه چیز از مرحله طراحی جعبه شروع میشود. یک طراح حرفهای به خوبی باید بداند که هنگام ارسال فایل طراحی جعبه برای چاپ به چه نکاتی باید توجه نماید. اما اگر به تازگی پروژهای را در این زمینه شروع کردهاید و یا قصد دارید تا سفارش جعبه بدهید، شاید بد نباشد تا در ادامه همراه ما باشید.
روشهای بالابردن کیفیت جعبه مقوایی
۱- استفاده از کانال یا مود رنگی مناسب
کانالها و حالتهای رنگی متفاوتی وجود دارند که کاربردهای متفاوت و گوناگونی دارند. هر کدام از این حالتها یا کانالهای رنگی قابلیتهایی را دارند که متناسب با نوع کاربرد تصاویر تعریف و تنظیم شدهاند.
برای مثال مود رنگی RGB به دلیل اینکه میتواند دامنه وسیعتری از رنگها را به نمایش بگذارد؛ میتواند تصاویر بسیار شفافتری را جهت نمایش در مانیتور و نمایشگرها ارائه دهد. مود رنگی Grayscale تنها میتواند دامنههای خاکستری یک طیف را نمایش دهد. اما همانطور که احتمالا میدانید تمام پروژههای چاپی را حتما باید با مود رنگی CMYK برای چاپ ارسال نمود.
این حالت رنگی به دلیل دستهبندی رنگها در ۴ کانال استاندارد شامل زرد Y، آبی C، سرخابی M و مشکی K که در چاپ مورد استفاده قرار میگیرند، بهترین گزینه برای ارسال فایل طراحی شده برای لیتوگرافی و چاپ افست میباشد.
یکی دیگر از نکات بسیار مهم در زمان تنظیم رنگ های جعبه استفاده درست و صحیح از اورپرینت Overprint در فایل طراحی جعبه می باشد. اجرای اورپرینت در نرمافزارهای مختلف طراحی کمی متفاوت است و بهتر است تا برای درک بهتر موضوع مقاله: راهنمای اورپرینت overprint (به صورت کامل و جامع) را مطالعه نمایید.
جهت کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه میتوانید مقالات زیر را مطالعه بفرمایید:
رفع تفاوت رنگ مانیتور و چاپ تبدیل فایل RGB به CMYK رنگ پنتون چیست ؟ {به زبان ساده} + دانلود کاتالوگ PDF
۲- استفاده از مقوا مناسب در جهت افزایش کیفیت جعبه مقوایی
عوامل متعددی در انتخاب نوع مقوای مورد استفاده در تولید این جعبهها تاثیرگذار هستند. مهمترین آنها وزن محصول، قیمت جعبه و سایر عوامل تاثیرگذار مانند شرایط حمل و نگهداری و انبارداری میتواند در استفاده از انواع مختلف مقواها موثر باشد.
برای مثال برای چاپ جعبه دارویی و یا موادغذایی باید از مقوای ایندلبرد که اصطلاحاً به آن مقوای بهداشتی نیز گفته میشود استفاده کرد. این نوع از مقوا در گرمها و ابعاد متفاوتی در بازار در دسترس است. بنابراین متناسب با وزن محصول و ابعاد فایل طراحی؛ باید از گرم و ابعاد مناسب این مقوا در ساخت جعبههای مقوایی بهره برد.
در مثالی دیگر میتوان به مقوای پشت طوسی و مقوای گلاسه اشاره کرد. مقوای پشت طوسی از کیفیت ساخت و استحکام بسیار کمتری نسبت به ایندل برد برخوردار است و طبیعتا قیمت پایینتری نیز دارد.
این نوع مقوا برای جعبه محصولاتی که شاخصههای بهداشتی در آنها در درجات بالایی قرار ندارند مورد استفاده قرار میگیرد. از نظر سختی و مقاومت در انواع مقوا میتوان گفت که جعبه مقوایی ایندل برد پس از هارد باکس و جعبه لمینتی دارای بالاترین استحکام هستند و در ردههای بعدی جعبه با مقوای گلاسه و پشت طوسی قرار میگیرند.
اما شاید بد نباشد این توضیح را هم اضافه کنم که برندهای مختلف مقواها دارای ویژگیهای متفاوتی هستند. برای مثال مقوای پشت طوسی ۲۳۰ گرم مارک « اژدها » و « اسبی » از مقوای پشت طوسی ۲۳۰ گرم مارک « پاندا » استحکام بیشتری دارند. در عوض برند « پاندا » مقوای نرمتری است.
بنابراین حتی انتخاب برند مورد استفاده در جعبه مقوایی می تواند در خروجی نهایی و تولید جعبه بسیار موثر باشد.
همچنین بخوانید: چاپ جعبه مقوایی ایندربرد + فوت کوزهگری
۳- بکارگیری رزولوشن یا DPI مناسب
استفاده از رزولوشن استاندارد در طراحی جعبه بسیار حائز اهمیت است. در توضیحی دقیق باید گفت که همواره اندازه DPI وابسته LPI و به نوع متریال چاپی است. می پرسید یعنی چه؟ هر نوع متریال چاپی برای چاپ نیازمند تنظیمات دقیقی هنگام مرحله لیتوگرافی است.
برای مثال برای کاغذهای تحریر میتوانند از LPI 150 استفاده نمود و برای مقوای گلاسه از LPI 175 و… . برای به دست آوردن DPI از LPI میتوانید عدد LPI را در دو ضرب کنید. به همین راحتی ۱۷۵ x 2= 350 .
درواقع شما برای به دست آوردن بالاترین کیفیت در جعبه با متریال گلاسه میتوانید رزولوشن خود را تا عدد ۳۵۰ افزایش دهید. و برای چاپ روی کاغذ تحریر میتوانید نهایتا این عدد را تا ۳۰۰ افزایش دهید.
افزایش عدد رزولوشن بیش از مقدار استاندارد و توصیه شده به هیچ عنوان بر روی کیفیت نهایی کار تاثیر نخواهد گذاشت و فقط باعث افزایش حجم فایل طراحی جعبه شما خواهد شد.
اما کار به همین جا ختم نمی شود؛ بسیاری از ماشینآلات و تجهیزات لیتوگرافی ممکن است توانایی خروجی با چنینی کیفیتی را نداشته باشند. بنابراین پیش از اینکه تنظیمات فایل طراحی جعبه را نهایی کنید؛ با توجه به نوع متریال چاپی با مسئول لیتوگرافی در مورد LPI و DPI صحبت کنید.
همچنین بخوانید: رزولوشن یا DPI چیست؟ به زبان ساده !
همچنین بخوانید: راهنمای آماده سازی فایل برای چاپ
۴- استفاده از ابعاد طراحی مناسب پیش از چاپ
همیشه به یاد داشته باشید که ابعاد فایل طراحی شما باید ۳ mm به نسبت ابعاد تیغ برش اضافه رنگ داشته باشد. داشتن این اضافه رنگ از بروز فاجعه در صورت خطا در مرحله دایکات یا لترپرس جلوگیری می کند. همچنین در مرحله طراحی جعبه باید به ابعاد چاپ توجه نمود و ابعاد جعبه را با کمترین میزان دور ریز و پرت کاغذ در نظر گرفت.
این کار همیشه هم ساده نیست؛ محصولات متنوع با ابعاد گوناگون ممکن است تا شرایط متفاوتی را برای شما ایجاد کند. بنابراین ممکن است که شما نوع جعبه را متناسب با ابعاد محصول تغییر دهید.
۵- ساخت ماکت پیش از شروع به چاپ
پیش از ارسال فایل طراحی برای ساخت جعبه، حتما روی مقوای اصلی نمونه و ماکت تهیه کنید. تهیه ماکت می تواند به شما کمک کند تا ایرادات احتمالی را بررسی و رفع کنید. فراموش نکنید که اگر متریال اصلی شما دارای پوشش مانند ورنی یا سلفون خواهد بود؛ حتما با همان نوع پوشش، ضخامت و برند؛ ماکت تهیه کنید. این حرفهایترین روش ممکن است. برای ساخت ماکت از برش لیزر یا ماشینآلات قالبسازی میتوانید استفاده کنید.
همچنین بخوانید: چاپ جعبه متالایز
۶- طراحی قالب برش
طراحی قالب برش جعبه را به قالبسازی بسپارید. ابعاد، اندازه و نوع جعبه را به مسئول قالبسازی اعلام کنید و از او بخواهید تا نقشه قالب را برای شما ارسال نماید. بعد از این مرحله شما میتوانید تغییرات دلخواه خود را در ابعاد و اندازه ارسال شده اعمال کنید. در صورتی که تغییراتی در ابعاد قالب ایجاد کردید؛ حتما این موضوع را با قالبسازی مطرح کنید و دوباره مرحله ماکت سازی را تکرار کنید.
۷- استفاده از تصاویر با کیفیت
طبیعتا هرچقدر کیفیت تصاویری که در طراحی جعبه استفاده میکنید بالاتر باشد میتوانید انتظار بهتری از کیفیت نهایی کار داشته باشید. وضوح، تنظیمات رنگ و DPI از جمله مواردی هستند که در این مورد باید در نظر گرفته شود.
۸- بکارگیری خروجی از نرمافزارهای وکتور
بهتر است تا یکی از نرم افزارهای حرفهای در زمینه طراحی جعبه را آموزش ببینید و خروجی فایل طراحی خود را توسط این نرمافزارها انجام دهید. نرمافزارهایی مانند ادوب ایلاستریتور Illustrator و کورل دراو Corel Draw و نرم افزارهای گروه اسکو Esko نیز میتوانند به شما در این مورد کمک کنند. اما به هیچ عنوان طراحی جعبهها را در نرم افزار فتوشاپ انجام ندهید.
فرمتهایی مانند PDF یا EPS بهترین گزینهها برای ارسال فایلهای طراحی جعبه هستند.
۹- استفاده از جلوههای ویژه بصری
استفاده از جلوههای ویژه چاپی مانند پوشش سلفون مات، ورنی، یووی موضعی، طلاکوب، فوم و … در افزایش جذابیت و کیفیت تولید جعبه بسیار تاثیرگذار هستند.
۱۰- تبدیل فونت به منحنی
فراموش نکنید که پیش از ارسال فایلها برای لیتوگرافی باید فونتهای به کار رفته در فایل طراحی جعبه را به منحنی تبدیل نمایید. این کار قطعا بر اطمینان شما در ارسال یک فایل مطمئن خواهد افزود.
همچنین بخوانید : راهنمای گام به گام تبدیل فونت به منحنی
هر سوالی در مورد خروجی فایلهای طراحی جعبه برای سیستم چاپ افست دارید زیر همین پست بپرسید:
بدون دیدگاه